Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ακράτεια: Αντιμετωπίστε την χωρίς ταμπού (Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ)

Πηγή: Εφημερίδα Τύπος Θεσσαλονίκης
http://www.typosthes.gr/science/8280-2011-05-25-16-22-06

Η ακράτεια ούρων, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο, συνεχίζει να θεωρείται από τους ίδιους τους ασθενείς ως θέμα ταμπού, με αποτέλεσμα να μην αναζητούν ιατρική βοήθεια και να αντιμετωπίζουν, εκτός από οικονομική επιβάρυνση, συνέπειες στη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εγκράτειας Ούρων (20-24 Ιουνίου), ο ουρολόγος-διευθυντής ΕΣΥ και πρόεδρος της Ουρολογικής Εταιρείας Β. Ελλάδος, Σταύρος Χαραλάμπους, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ακράτεια, ντρέπονται ακόμα και να το πουν, ενώ θα μπορούσαν να δουν βελτίωση σε πολλές πτυχές της ζωής τους λαμβάνοντας απλά την κατάλληλη αγωγή.

«Η ακράτεια των ούρων, οποιασδήποτε μορφής κι αν είναι, επιδρά σαρωτικά στη ζωή των ασθενών, εκλαμβανομένη ως μια βαθιά απώλεια της υγείας, που προκαλεί θυμό και λύπη, καθώς και αίσθημα ντροπής και κατάθλιψη. Οι ασθενείς αποφεύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις και εμφανίζουν σημαντική απώλεια της αυτοπεποίθησής τους, με αντίκτυπο στις κοινωνικές συναναστροφές, στη σεξουαλική ζωή και στην ψυχική τους υγεία», σημείωσε ο κ. Χαραλάμπους.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση στη συνέντευξη Τύπου της κ. Χρυσάνθης Κωστάκη, η οποία, ξαφνικά, στην ηλικία των 40 χρόνων περίπου, άρχισε να έχει συχνοουρία, χωρίς ακράτεια. Αναφερόμενη στην καθημερινότητά της πριν τη θεραπεία, σημείωσε ότι απέφευγε τα ταξίδια, το σινεμά και το θέατρο γιατί έπρεπε να πηγαίνει τουαλέτα πολύ συχνά, ενώ το πρόβλημα την δυσκόλευε και στην επαγγελματική της ζωή. «Τώρα με τα χάπία η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ. Μπορώ να αντέχω έως και 3.5 ώρες», δήλωσε η κ. Κωστάκη, η οποία λαμβάνει ένα χάπι καθημερινά και η μόνη παρενέργεια που έχει δει είναι μια ελαφρά ξηροστομία. Η κ. Κωστάκη προέτρεψε μάλιστα όλες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα να απευθυνθούν στον γιατρό τους.

«Το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία ανέρχεται στο 70-75% των ασθενών», είπε ο κ. Χαραλάμπους, ο οποίος σημείωσε μάλιστα ότι για μερικούς τα χάπια θεραπεύουν κιόλας και δεν χρειάζεται να τα παίρνουν εφ’ όρου ζωής. Σήμερα κυκλοφορούν στην Ελλάδα επτά φάρμακα τα οποία χορηγούνται από τα ασφαλιστικά Ταμεία, βελτιώνουν τα συμπτώματα της υπερδραστήριας κύστης, τη διάθεση και τη σεξουαλική ζωή και έχουν ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες, τόνισε ακόμη ο κ. Χαραλάμπους.

Αφορά το 27% των Ελληνίδων
Η υπερδραστήρια κύστη, το σύνδρομο, που προκαλεί συχνουρία και ακράτεια ούρων προσβάλλει άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτου ηλικίας, αν και είναι συχνότερη στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ είναι και δυο φορές συχνότερη στις γυναίκες και ειδικά σε όσες έχουν γεννήσει. Επιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα έδειξε ότι το ποσοστό της ακράτειας ούρων σε γυναίκες ηλικίας 20-80 χρόνων είναι 27%.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, η υπερδραστήρια κύστη δεν πρέπει να θεωρείται φυσιολογική ούτε για τους ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας. «Παραδόξως, οι ηλικιωμένοι, έχουν τη λανθασμένη αντίληψη ότι η ακράτεια είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης. Το ζήτημα της ακράτειας είναι συχνά η αφορμή για την απώλεια της ανεξαρτησίας για τον ηλικιωμένο ασθενή. Και παρόλο, που η πλήρης εγκράτεια δεν είναι πάντοτε εφικτή, σημαντική βελτίωση μπορεί συνήθως να επιτευχθεί στους περισσότερους, ώστε να διατηρείται μια φυσιολογική ζωή», συνέχισε ο κύριος Χαραλάμπους.
Υποανάλυση δεδομένων της επιδημιολογικής μελέτης EPIC, της πρώτης που διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα πληθυσμού στην Ευρώπη και τον Καναδά, έδειξε ότι τα άτομα με συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και κατάθλιψης σε σχέση με όσους δεν έχουν το πρόβλημα.

«Είναι όμως αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι αντί να αναζητήσουν ιατρική θεραπεία, πολλοί ασθενείς με υπερδραστήρια κύστη, κρύβουν το πρόβλημά τους και υποφέρουν σιωπηλά. Αυτός είναι και ένας από τους στόχους της καμπάνιας, που κάνουμε φέτος με αφορμή την συμπλήρωση 45 χρόνων από την ίδρυση της εταιρίας μας. Να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τους ασθενείς για την ακράτεια ούρων και για τις σύγχρονες επιλογές θεραπευτικής αντιμετώπισης», είπε ο κ. Χαραλάμπους προσθέτοντας ότι οι πάνες και τα υποστρώματα δεν είναι η λύση.

Εξάλλου, στη χώρα μας, σύμφωνα με την πανελλαδική επιδημιολογική μελέτη για την ακράτεια ούρων, που έγινε από τη Β΄ Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον καθηγητή Άγγελο Λιάπη, σε 2000 γυναίκες οι Ελληνίδες μεταξύ 20 και 80 ετών ξοδεύουν για προϊόντα, όπως οι σερβιέτες και οι πάνες, 10.743.007 ευρώ το μήνα και 128.916.086 ευρώ το χρόνο.

Τα συμπτώματα
Υπάρχουν δύο τύποι ακράτειας ούρων, η ακράτεια προσπάθειας (όταν μια μικρή ποσότητα ούρων εξέρχεται με διάφορες φυσικές δραστηριότητης, όπως βήχας, γέλιο, φτάρνισμα, ανύψωση βάρους κ.λπ.) και η επιτακτική ακράτεια (όταν η κύστη συσπάται χωρίς τη θέλησή μας, οδηγώντας στην απώλεια ούρων).

Τα συμπτώματα, που θα οδηγήσουν κάποιον να αντιληφθεί ότι πάσχει από τη συγκεκριμένη διαταραχή είναι η συχνουρία (ούρηση 8 ή περισσότερες φορές κατά το 24ωρο), η επιτακτική ακράτεια των ούρων (η ακούσια διαφυγή ποσότητας ούρων, μετά από απότομο και συνεχές αίσθημα επιτακτικής ούρησης, που δεν μπορεί να ανασταλεί), η επιτακτικότητα (δηλαδή αιφνίδιο, ισχυρό αίσθημα επιθυμίας για ούρηση), η νυκτουρία (η έγερση για ούρηση κατά τη διάρκεια του ύπνου περισσότερο από 3 φορές).

Η αντιμετώπιση
Το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα για ένα άτομο, που υποπτεύεται ότι πάσχει από υπερδραστήρια κύστη, είναι να συζητήσει το πρόβλημά του με τον ουρολόγο. Εάν διαγνωστεί η διαταραχή, εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία, ή φαρμακοθεραπεία. Οι συντηρητικές τεχνικές βοηθούν τους πάσχοντες να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα συμπτώματά τους. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται οι ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους, οι ασκήσεις, που αφορούν τη λειτουργική ρύθμιση της ουροδόχου κύστης και η αλλαγή των συνηθειών, που αφορούν τη μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης και αλκοολούχων ποτών. Η φαρμακοθεραπεία εξάλλου αποδείχτηκε πολύ αποτελεσματική στη βελτίωση των συμπτωμάτων της υπερδραστήριας κύστης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου